Hoe ‘het eenzaamste schaap’ Fiona na twee jaar van een Schotse klif gered werd, en daarna moest onderduiken

Fiona, een schaap dat tenminste twee jaar lang in een grot onderaan een steile klif aan de oostkust van Schotland woonde, is afgelopen zaterdag gered. Het ‘eenzaamste schaap van Groot-Brittannië’ werd in 2021 voor het eerst gespot door de Britse kajakker Jillian Turner: „Ze zag ons aankomen en blaatte naar ons langs de hele lengte van het strand, tot ze niet verder kon. Uiteindelijk draaide ze zich verslagen om”, aldus Turner tegen de Britse krant The Guardian. „We dachten echt dat ze wel weer omhoog kon klimmen.”

Maar toen Turner dit jaar langs dezelfde klif kajakte, werd ze opnieuw begroet door hartstochtelijk geblaat: Fiona was nog in leven én onderaan de klif. Turner: „Het breekt je hart.” Het verhaal hield het Verenigd Koninkrijk in zijn greep. ‘All baa myself: Is this Britain’s loneliest sheep?’, kopte de BBC twee weken terug.

Niemand weet hoe Fiona op het strand terechtkwam, maar dat het eenzame kuddedier niet onderaan de klif kon blijven, was direct duidelijk.

Volgens de dierenrechtenorganisatie Animal Rising zou een reddingsactie echter „zeer complex” zijn. Vanwege de hoogte van de klif, en omdat Fiona ondanks haar gure bestaan uitgegroeid was tot een gigantisch schaap. Ze was al minstens twee jaar niet geschoren en had meer dan genoeg gras om te eten onderaan de klif. Daardoor woog zijzelf 92 kilo, en haar wol nog eens negen kilo.

De Schotse ooi Fiona, geschoren na haar redding: 9 kilo wol.

Toch lukte het vijf boeren uit de buurt Fiona de steile helling op te takelen met een lier. Het dier werd van haar wol ontdaan en zou opgevangen worden bij de kinderboerderij Dalscone Farm, vlakbij de grens met Engeland.

Maar de dierenactivisten van Animal Rising hadden andere plannen gemaakt voor Fiona. In de dagen voorafgaand aan de redding van Fiona hadden zij het schaap onderaan de klif bezocht, maar niet omhoog gekregen. „De afgelopen vijf dagen hebben we een sterke band en connectie opgebouwd met deze zachte en verwaarloosde ziel.” Ook de eigenaar van Fiona had zijn fiat gegeven aan de activisten, en samen hadden ze bepaald dat Fiona naar een opvanglocatie zou gaan. In de kinderboerderij waar de boeren Fiona wilden hebben, zou ze worden gereduceerd tot een „spektakel” en worden „uitgebuit” voor geld.

Animal Rising begon een petitie tegen het onderbrengen van Fiona in de Dalscone Farm die ondertussen bijna 9.000 handtekeningen heeft. De activisten protesteerden bij de kinderboerderij en het huis van de eigenaren, met bordjes als ‘Free Fiona’ en ‘Van isolatie naar exploitatie’, en ze lieten een drone rondvliegen. De eigenaar van Dalscone Farm plaatste video waarin hij zei dat hij en zijn familie zich “bedreigd” voelden

Fiona werd in eerste instantie naar een geheime locatie gebracht, maar zondag hebben de boeren Fiona langs de demonstranten naar Dalscone Farm gesmokkeld. Inmiddels is ze volgens de kinderboerderij aan het wennen aan haar nieuwe omgeving en stalgenootjes. De dierenstallen worden gelivestreamd, dus nieuwsgierigen kunnen Fiona de hele dag bekijken. En over vijf maanden gaat de Dalscone Farm weer open. Dan kunnen liefhebbers het voormalig ‘eenzaamste schaap van Groot-Brittannië’ ook nog komen aaien. De Daily Mail noemt de landing van Fiona ‘Baaaarilliant!

Britse dierenactivisten van Animal Rising protesteren bij de kinderboerderij Dalscole Farm Fun, waar Fiona uiteindelijk onderdak vond.Animal Rising